Västnyländska kultursamfundet r.f.

Ruotsinkielinen yhdistys Västnyländska kultursamfundet perustettiin v. 1974,
yhdistyksen tarkoitusperä on Länsi-Uudenmaan kulttuuripyrkimyksien
aloitteiden tekeminen ja edistäminen....Lue lisää.

OSTA KIRJOJA netistä ! Klikkaa tästä.

Teksti: Niclas Erlin
Valokuvat: Lina Enlund
Sidottu, Runsaasti kuvitettu.111 sivua.
ISBN 978-952-67742-9-9
Hinta 32 €

ARKEA ja JUHLAA Raaseporin Linnassa

Talvella 1487 Hämeen linnasta saapuneet joukot olivat Snappertunassa valmiudessa valloittaakseen Raaseporin linnan, josta jälleen kerran oli tullut pelinappula yhdessä valtakunnan monista valtataisteluista.

Puolustusta johti muurien sisäpuolella Katarina Eriksdotter Nipertz. Linna antautui, mutta ei ollut suinkaan viimeistä kertaa osallisena poliittisissa kiistoissa.
Linna olisi lähes kaksi vuosisataa kuninkaan tukikohtana läntisellä Uudellamaalla loiston tyyssijana muun muassa syrjäytetyn kuningas Karl Knutssonin muuttaessa linnaan hoveineen.

Linna oli seudun selkeä keskipiste. Sen palvelusväkeä olivat muun muassa leipuri Karin Bakerska, salien ja kammareiden puhtaudesta ja siisteydestä huolehtinut Anna Stugekona ja tynnyreitä valmistanut Markus Tunnbindare.

Miten monta tynnyrillistä olutta linnassa nautittiin vuosittain? Mitä oli tarjolla sotamiesten ja piikojen istuutuessa ruokapöytään?
Kurkista linnaan ja lue lisää sen monista ja vaiherikkaista kohtaloista.

    

Kirjailija: Laura Salama
Kuvittaja: Laura Salama
Kovakantinen, rikkaasti kuvitettu, 55 sivua.
Hinta: 25 euroa
ISBN: 978-952-67742-7-5
Julkaisuvuosi: 2018

 

 

 

 

 


Ruukkiseikkailu Eletään 1800-luvun loppua Fiskarsin ruukissa. Johanna on tyttökoulussa ja auttaa vapaa-aikoinaan äitiään herrasväen asuntojen siivoamisessa. Lasse on aloittanut konepajan apupoikana ja käy ainoastaan sunnuntaisin koulua. Yllättäen he joutuvat seikkailuun ja kiperästä tilanteesta selviäminen vaatii heiltä nopeaa toimintaa sekä rohkeutta. Kirjan lopussa hyvä saa palkkansa, mutta sitä ennen 12- vuotiaat naapurukset joutuvat punnitsemaan, mikä oikeastaan on tärkeää elämässä. Kirjaa lukiessa selviää, miten ruukissa ja sitä ympäröivällä maaseudulla ennen elettiin. Tietolaatikot täydentävät tekstiä. Kirjassa on Laura Salaman piirroskuvitus.  

 

Teksti : Kim Björklund, Kristiina Mäntynen

Pehmeäkantinen, 53 sivua.

Hinta 25 €

Karjaan funkistalojen ilmiö on aivan erityinen. Karjaalta löytyy Suomen mittakaavassa huomattava määrä funkistaloja. Niitä on rakennettu 1930-luvun loppupuolelta 1950-luvun alkupuolelle asti. Historoitsija Kim Björklund on tutkinut aihetta Funkis Karjaalla-projektissa. Sen tuloksena syntyi paljon huomiota saanut näyttely Galleria Fokukseen keväällä 2016 samoin kuin tämä julkaisu. Molempiin on osallistunut myös arkkitehti, funkisasiantuntija Kristiina Mäntynen. Projektin hallinnoi Karis hembygdsförening. Näyttelyn sekä julkaisun ovat tuottaneet Karis hembygdsförening ja Västnyländska kultursamfundet.

 

Teksti : Tove Virta

Tutkimustyö ja haastattelut : Anne Ingman

Sidottu, runsaasti kuvitettu, 180 sivua.

Hinta : 20 €

HELENE SCHJERFBECK - muistamme hänet

Tove Virta : "Helene Schjerfbeck - muistamme hänet" Tutkimustyö ja haastattelut Anne Ingman

Kirjan keskeisenä teemana ei olekaan taide vaan Helene Schjerbeckin arkinen elämä. Se koostuu muistoista sekä Länsi-uudeltamaalta mutta myös hänen ajoista Hyvinkäällä, Siuntiossa, Loviisassa sekä ulkomaan oleskelupaikoilta.

Kirja perustuu lähes 40 ihmisen haastatteluihin ja muistoihin yhdestä Suomen suurimmasta taiteilijasta. Joku muistaa hänet lonkkavikaisena rouvana tai evakuoituna naapurintätinä ja joku toinen taas on istunut Helene Schjerbeckin mallina. Kirjassa on myös sitaatteja Helenen omista kirjeistä ja uutta ennen julkaisematonta materiaalia hänen elämästään.

Kirja ”Helene Schjerfbeck - muistamme hänet” on yhteistyöprojekti, jonka osapuolina ovat Västnyländska kultursamfundet r.f. ja Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs r.f.

ISBN 978-951-96364-9-8

 

 

Lassen ja Johannan Ruukkiseikkailu

Mustion linnasta Fiskarsiin,
kulttuurivaellus jokivarsia pitkin

Uutuus!
Västnyländsk Årsbok 2019
Osta online.