Västnyländska kultursamfundet on julkaissut kirjoja 1974 asti. Vuosittainen Västnyländsk årsbok (ruostink. Länsi-Uudenmaan vuosikirja) on julkaistu 1977 alkaen. Suomenkielisiin julkaisuihimme kuuluu seuraavat kirjat:

- Lassen ja Johannan Ruukkiseikkailu, Laura Salama (kaksikielinen 2018)
- Funkis Karjaalla, Kim Björklund (kaksikielinen 2016)
- Helene Schjerfbeck - muistamme hänet, Tove Virta ja Anne Ingman (2012)
- Mustion linnasta Fiskarsiin - Kulttuurivaellus jokivarsia pitkin, Kim Björklund ja Laura Salama, kuvittaja (kaksikielinen 2012)
- Hilding Ekelund Karjaalla, Kim Björklund (kaksikielinen 2007)

 

Kirjailija: Laura Salama
Kuvittaja: Laura Salama
Kovakantinen, rikkaasti kuvitettu, 55 sivua.
Hinta: 25 euroa
ISBN: 978-952-67742-7-5
Julkaisuvuosi: 2018

Ruukkiseikkailu Eletään 1800-luvun loppua Fiskarsin ruukissa. Johanna on tyttökoulussa ja auttaa vapaa-aikoinaan äitiään herrasväen asuntojen siivoamisessa. Lasse on aloittanut konepajan apupoikana ja käy ainoastaan sunnuntaisin koulua. Yllättäen he joutuvat seikkailuun ja kiperästä tilanteesta selviäminen vaatii heiltä nopeaa toimintaa sekä rohkeutta. Kirjan lopussa hyvä saa palkkansa, mutta sitä ennen 12- vuotiaat naapurukset joutuvat punnitsemaan, mikä oikeastaan on tärkeää elämässä. Kirjaa lukiessa selviää, miten ruukissa ja sitä ympäröivällä maaseudulla ennen elettiin. Tietolaatikot täydentävät tekstiä. Kirjassa on Laura Salaman piirroskuvitus.