Vevi – uusi mobiilipeli Länsi-Uudellamaalla

Yhdistys Västnyländska kultursamfundet tuottaa uuden Vevi-pelisovelluksen vuosina 2017-2019. Pelin nimi tulee latinankielisistä sanoista Veni vidi, tulin ja näin Länsi-Uusimaan. Yleisölle pelisovellus avautuu 19.6.2018. Pelin testaus tapahtuu toukokuun aikana koululuokan ja muiden kutsuttujen toimesta.

Vevi – 3-vuotinen pilottihanke 2017–2019

Tietoon pohjautuvaa visailupeliä pelataan omalla mobiililaitteella tai pad-tietokoneella Länsi-Uudellamaalla sijaitsevissa puistoympäristöissä. Peli lisää pelaajan yleistietoa ja vie hänet ulos luontoon. Kohderyhmään kuuluvat kaikki ikäryhmät mutta erityisesti hanke pyrkii aktivoimaan nuoria ja koululaisia.

Hanke toteutuu 3-vuotiskauden aikana jolloin ensimmäinen pilotointi tapahtuu Ramsholmenin alueella Tammisaaressa. Kaksi pelialuetta tuotetaan lisäksi pilottihankkeen aikana Karjaan Pumppulahdessa ja Hangossa.

Tavoitteena on saada hankkeelle lisärahoitusta useiden pelialueiden toteuttamiseen Länsi-Uudenmaan kunnissa. Pitkällä tähtäimellä toivotaan pelin levitystä koko maassa.

Västnyländska kultursamfundet on saanut pilottihanketta varten nk. EU:n Leader-rahoitusta Pomoväst ry:n kautta pelin suunnittelua ja tuottamista varten.  Tämän lisäksi hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Bergsrådinnan Sophie von Julins stiftelse -säätiö sekä Karjaan-Pohjan Säästöpankkisäätiö ja Aktiasäätiöt Tammisaaressa ja Hangossa.

Interaktiivinen tapa oppia mobiilipelin avulla luonnossa

Tietovisailupeli Vevi Länsi-Uusimaa yhdistää liikuntaa, kulttuuria ja teknologiaa yhdeksi elämykseksi.

Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborg hallinnoi hanketta ja Vevi Länsi-Uusimaa suunnitellaan tulevaisuudessa kattamaan alueen kunnat Raasepori, Inkoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Hanko. Halutaan tarjota alueen asukkaille hauska tapa oppia uutta, pelata ja kilpailla, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä liikkua luonnossa ja nauttia kauniista maisemista. Yksityisshenkilöt voivat maksutta ladata sovelluksen netistä veviapp.fi -sivun kautta. Kun pelaaja siirtyy pelialueelle kysymykset avautuvat omassa mobiililaitteessa. Mobiilipeli toimii iOs ja Android-laitteissa.

Tavoitteet

Luonto- ja kulttuurikohteiden esilletuominen virkistysalueina Länsi-Uudellamaalla ja uusien kävijöiden houkutteleminen kohteisiin on tärkeää hankkeessa. Sekä nuorten, aikuisten että perheiden toivotaan löytävän pelin ja ryhtyvän kilpailemaan yhteisen visailupelin tiimoilta.

Pelin sisältö nostaa esille paikallishistoriaa, mm. musiikkia, urheilua, ympäristöä ja luontoaiheita, suomenruotsalaisia kuvataiteilijoita, sekä kiinnostavaa tietoa ja uusia elämyksiä.

Jotta pelin kiinnostavuus säilyisi pitkällä tähtäimellä, kysymyksiä päivitetään lisäämällä uutta sisältöä muutaman kerran vuodessa pelin pilottijaksonkin jälkeen. Kysymykset tuotetaan yhteistyössä kymmenien paikallisten yhdistysten ja muistiorganisaatioiden kanssa.

Kohderyhmään kuuluvat sekä nuoret, aikuiset, seniorit ja perheet. Peli tuotetaan ensin ruotsiksi ja suomeksi ja kysymykset käännetään sen jälkeen englanniksi, jotta kohderyhmään voidaan lisätä myös kansainväliset asukkaat tai vierailijat.

Pelin kysymyskategoriat ovat 1) kuvataide, 2) musiikki 3) paikallinen kulttuurihistoria 4) yleinen historia, 5) urheilu, 6) luonto ja ympäristö sekä bonuskysymykset. Pelaaja voi valita kaikki aihealueet tai pelkästään yhden. Taitava pelaaja voi löytää uusia bonuskysymyksiä, mikä vaatii aktiivista etsimistä maastossa tai kaupunkitilassa. Pilotti-hanke toteutuu vuosina 2017–2019.

Tuotantotiimi

Hankkeen tuotantotiimissä ovat mukana Västnyländska kultursamfundet -yhdistyksen toiminnanjohtaja Annette Ström ja lastenkulttuurikoordinaattori Pamela Andersson /Luckan Raseborg, muotoilija ja koordinaattori Christoffer Relander sekä ohjelmoija ja pelinkehittäjä Juha Javanainen /JCO Digital.

Lisätietoa, pelin logo sekä kuvamateriaalia löytyy pelisovelluksen verkkosivuilta veviapp.fi