Västnyländska kultursamfundet r.f.

Föreningen grundades år 1974, dess syftemål är att ta initiativ till och
stöda kultursträvanden i Västnyland....läs mera.

Våra senaste publikationer är :

Text: Laura Salama
Illustratör: Laura Salama
Inbunden, rikt illustrerad, 55 sidor.
Riktpris: 25 euro
ISBN: 978-952-67742-7-5
Utgivningsår: 2018

På äventyr i bruket Boken handlar om livet i Fiskars bruk i slutet av 1800-talet. Johanna går i en flickskola och på fritiden hjälper hon sin mor att städa herrskapets hem. Lasse har börjat som springpojke i maskinverkstaden och han går enbart i skola på söndagarna. De hamnar överraskande inför ett äventyr och det krävs både mod och snabba reaktioner av dem för att klara av den besvärliga situationen de ställts inför. I slutet belönas det goda, men före det blir tolvåringarna tvungna att bedöma vad som på riktigt är viktigt i livet. Läsaren får en god bild av hur det var att leva i bruken och på landsbygden runtom bruken förr i tiden. Bokens faktarutor kompletterar texten. Bokens illustrationer är gjorda av Laura Salama.

Ruukkiseikkailu Eletään 1800-luvun loppua Fiskarsin ruukissa. Johanna on tyttökoulussa ja auttaa vapaa-aikoinaan äitiään herrasväen asuntojen siivoamisessa. Lasse on aloittanut konepajan apupoikana ja käy ainoastaan sunnuntaisin koulua. Yllättäen he joutuvat seikkailuun ja kiperästä tilanteesta selviäminen vaatii heiltä nopeaa toimintaa sekä rohkeutta. Kirjan lopussa hyvä saa palkkansa, mutta sitä ennen 12- vuotiaat naapurukset joutuvat punnitsemaan, mikä oikeastaan on tärkeää elämässä. Kirjaa lukiessa selviää, miten ruukissa ja sitä ympäröivällä maaseudulla ennen elettiin. Tietolaatikot täydentävät tekstiä. Kirjassa on Laura Salaman piirroskuvitus.

 

Glans och vardag på Raseborgs slott

Text: Niclas Erlin
Foto: Lina Enlund
Inbunden, rikt illustrerad, 112 sidor.
Riktpris: 32 euro
ISBN: 978-952-67742-6-8
Utgivningsår: 2018

Raseborgs slott har en spännande historia som omfattar det mesta som vi förknippar med medeltida borgar. Under sin glansperiod från senare delen av 1300-talet till medlet av 1500-talet hann den bastanta fästningen uppleva allt från vapenskrammel till lysande hovliv. 
Den avsatta kungen Karl Knutsson är en av borgens mer kända invånare. På 1480-talet styrdes slottet av en kvinna, Katarina Eriksdotter.
Raseborg var traktens givna medelpunkt. Karin Bakerska, Anna Stugekona och Markus Tunnbindare hör till dem som jobbade här.
Hur många tunnor öl förbrukades på slottet varje år? Vad dukades fram då knektarna och pigorna satte sig till bords?
Under de senaste tio åren har mycket ny information om borgen grävts fram, även bokstavligen. Slottsruinen och omgivningen kring den har varit föremål för flera arkeologiska utgrävningar.
Frilansreportern Niclas Erlin har tillsammans med fotografen Lina Enlund sammanställt en ny och välillustrerad bok, Glans och vardag på Raseborgs slott, som för läsaren tillbaka till medeltiden. Mellan bokens pärmar återges borgens skiftande öden fram till i dag.
Saga Erlin bidrar med akvareller, medan Eva Tordera Nuño står för sidornas smakfulla utseende. Glans och vardag på Raseborgs slott ges ut av Västnyländska kultursamfundet som nummer 19 i föreningens skriftserie.

 

 

Västnyländsk Årsbok 2018

Inbunden, rikt illustrerad, 129 sidor
ISSN 0356-9063
Utgivningsår 2018
Riktpris: 15 € 
Som medlem i föreningen får du årsboken gratis varje år.

Läs mer här.

 

Köp våra böcker online.

Klicka här.

 

På äventyr i bruket - Ruukkiseikkailu 

 

Västnyländsk årsbok 2018

Ljus, mörker, färg - Att måla transparent

Från Flemingsgatan till Pehr Sommars Gata

Funkis i Karis - Funkis Karjaalla

Gnägget på Stallören

Vägröjare på 1970- och 1980-talet

Från Svartå till Fiskars
Mustion linnasta Fiskarsiin

Hon drog sina streck
 
Helene Schjerfbeck - muistamme hänet

I Borgens Skugga

Arkitekten Hilding Ekelund i Karis 
Arkkitehti Hilding Ekelund Karjaalla